23 August 2006

24 H New York

Okay, New York. Veel verhalen over gehoord, maar zelf meemaken is toch iets anders. Na een rit van 4,5 uur met de Fung Wah-express stonden we in Chinatown NY. Voor 15 dollar heb je dan een rollercoaster rit gehad over de highway. De chinese buschauffeur bestuurt zijn bus als een normale personenauto. Oftewel, links en rechts inhalen met 130 km/h. Bumperkleven, daarna hard remmen, toeteren en veel meer dingen die ik niet heb gemaakt door rustig verder te slapen.Iedereen kent de verhalen wel over NY... maar Merijn trapte er toch in. Na 5 minuten toch wat last van de nek. Ja, die gebouwen zijn toch wel erg hoog, en je blijft maar kijken.

Gelukkig had ik een goede tourguide bij me. In de korte tijd die we hadden toch veel dingen gezien. Het begon, zoals gezegd, door uit een rustige bus te stappen en terecht te komen in overwhelming Chinatown. Naar mijn mening is het zo dat als je 1 Chinatown hebt gezien, dat je ze dan heb je ze allemaal gezien. Maar toch, om juist daar uit te stappen in de drukte. Gelukkig had mijn tourguide het goede idee om na de eerste indrukken meteen maar rustig in een Peking Duck restaurant te gaan eten. Na een korte tien minuten stond er een volledig gebraden eend op tafel. Een goede start!

















De fire truck, hierboven, "Engine Ten", is die van de firehouse naast ground zero. Ook daar natuurlijk een bezoek aangebracht. Erg indrukwekkend. En als je dan de jongens ook nog voorbij ziet rijden. Vooruit, dan maar als een echte toerist een kiekje.

Onder de amerikaanse vlag kom je trouwens echt niet uit. De NYSE heeft een mooie, zoals je kan zien. Maar op auto's, aan huizen eigenlijk overal zie je de star and stripes. En natuurlijk ook de stickers met "We support our troops". Na de diverse toeristisch hotspots was het tijd om ons te voegen bij onze lokale gids. Ineke, een kennis van Hp woont al weer een tijdje in NY en kent dus de echte hippe plekken van de stad. Van te voren had ze al wat reserveringen gedaan, dus we zaten goed! We begonnen met een drankje op het dakterras van hotel Gansevoort. (ja, de link werkt of kijk verder op hotelgansevoort.com). Voor de kenners: in het Meatpacking District. Voor de niet-kenners. 1 van de weinige dakterrassen in NY waar een bar is. Kortom een sjeike plek. Maar we waren nu ook met een echte kenner op stap. Normaal sta je in NY voor een beetje normale tent drie kwartier in de rij. Maar ja, das een beetje jammer als je voor het weekend over bent. Dus voor de volgende tent stonden we dan ook op "the list". De Pastis, ook een leuke tent. Bekend om zijn celebspotting. Een echte franse tent. En zoals overal in Amerika, een zeer goede bediening. Goede franse keuken, lekker wijntje erbij, alles er op en er aan. Om de rij te vermijden voor de volgende toptent zijn we daar helaas rond een uur of elf vertrokken. Inmiddels was ons groepje gegroeid tot 9 Nederlanders. Inderdaad, allemaal lui die hier werken. Kortom, als enige student was het gezellig tussen de consultants, fiscalisten en advocaten... Voor de kers op de taart had Ineke bedacht dat we naar de Pink Elephant moesten. Het was erg relax om met wat kenners op pad te zijn. Wanneer ik alleen op pad zou zijn gegaan naar NY was ik waarschijnlijk terecht gekomen in een scharrige Ierse pub. Nu stond ik een van de meest hippe tenten van NY. Met de tips en tricks van Ineke waren we in ieder geval ook weer snel binnen. Ook hier kan je gerust drie kwartier staan te wachten. Goed, het kost je dan wel wat geld (met de hele groep was de rekening 1500 dollar), maar okay, het was het waard. Volgende dag wakker geworden met uitzicht op de wijk van Central Park.

Das toch ook wel deftig, zoals je hier links ziet. Nadat Hp me kwam ophalen zijn we dus maar naar het park gegaan om daar te lunchen. Helaas, deze keer moesten toch echt in de rij gaan staan.

En om met je brakke hoofd een uur te wachten om aan tafel te gaan vonden we, itt de rest van de mensen, toch echt iets te overdreven. Daarom maar wat broodjes gehaald en in het park een beetje bijgekomen. Ook een goede optie! Daarna alle kracht verzameld om verder te gaan met de NY tour. Times Square even meegepikt. En nog even terecht gekomen in een heuse streetparade.

Okay, een streetparade schijnt niet zo bijzonder te zijn in NY, maar als mensen een laffe afspiegeling van een carnavalsoptocht houden voor de Dominicaanse Republiek, dan blijf je toch maar even staan. Verder nog maar een beetje rond gedwaald en toen was het alweer tijd voor de dodemansrit terug naar Boston. Kortom, wat een stad geweldig!

Met de groeten van de ijscoman!

No comments: