Swartzenegger), staan de hoofdkantoren van Google en Apple in Sillicon Valley en is de staat bekend voor zijn "West Coast" mentaliteit wat synoniem is voor een relaxed beach oriented easy going way of life. Genoeg redenen om een week van onze spaarzame amerikaanse vakantie in te zetten.
Na een gezellige afscheidsborrel met Diederik (die nog een paar dagen in Boston bleef) en een emotineel afscheid van onze derde huisgenoot Julius zijn we zaterdag ochtend om 6:00 AM op de luchthaven om de directe ochtendvlucht naar San Francisco te nemen. Na de gebruikelijke ellende met het inchecken en de security checks als laatste aan boord van het vliegtuig
en na 5 uur vliegen landen we 2704 mijl verder in een zonnig San Francisco.
In SF logeren we twee dagen bij mijn oud huisgenoot en dispuutsgenoot Bertrand die aan Berkely onderzoek doet. We worden door Bertrand opgehaald en meteen meegenomen naar zijn prachtige appartement , gelegen in de ruigste wijk van SF, Tenderloin. Veel hoeren (met en zonder benen/gebit), junks, alcoholisten, dus genoeg te zien. Bertrand verteld dat er door het lekkere klimaat enorm veel daklozen zijn in SF en dat is goed te merken. Na een
lekkere kop koffie en een goed ontbijt gaan we onder de bezielende leiding van Bertrand de stad in.




prijs voor de snelste downhill afdaling. Halverwege de tocht een stop bij ....point, een prachtige vuurtoren bij de monding van de SF Bay. Ook vandaag treden de Blue Angels op en vanaf de vuurtoren kunnen we prachtig zien hoe de vliegtuigen hun formaties vormen voordat ze over (en onder!) de golden gate bridge door vliegen richting de stad, erg gaaf.


Maandag ochtend gaat Bertrand naar het lab en vertrekken we naar de autoverhuur om onze auto te regelen. Na wat heen en weer onderhandelen mogen we onze kleine Mazda-the inwisselen voor een gouden Toyota SUV en kunnen we in stijl aan onze tocht beginnen.
Yosemite National Park
Onze eerste stop is Yosemite park, 6 uur rijden vanaf SF en een van de meest indrukwekkende National Parks van de US. Er is een continue struggle tussen het beschermen van deze onwaarschijnlijk mooie vallei en op een goede wijze de 6 miljoen jaarlijkse bezoekers te laten genieten van de natuur. Het centrale punt van het park (Yosemite village) lijkt op een soort mix tussen de Efteling en een scouting kamp. Je verwacht niet direct dat je midden in een national park een tank station, restaurants, pin automaten etc aantreft maar toch is het op zo'n manier ingericht dat het er allemaal acceptabel uit ziet. We hebben niets gereserveerd dus we kunnnen niet terecht op de grote camping (waar op zijn amerikaans wordt gekampeert, dus met een tot kamper omgebouwde vrachtwagen, met hierachter een aanhanger voor je auto, BBQ, motorfiets en boot).

Wij besluiten dat "the Nose" voor ons nog een brug te ver is en zetten in op het beklimmen van de Half Dome. Met volle bepakking de bergen in getrokken en omdat de gemiddelde Amerikaan niet meer dan 1 mijl van zijn auto durft te komen loop je binnen een half uur in de meest prachtige natuur zonder ook maar iemand te zien of horen. Yosemite maakt zijn reputatie waar en is onwaarschijnlijk mooi. We slapen halverwege de top en worden meteen getrakteerd op een freak storm met hagel en sneew.
We duiken om een uur of 3 's middags onze tent in en komen daar eigenlijk niet meer uit, heerlijk bijgeslapen en gerelaxed.

Na een koude nacht rond 5:30 opgestaan spullen in de rugzak gedaan en op weg naar de top. Het weer is volledig bijgetrokken en we lopen onder een strak blauwe hemel richting de top van Half Dome.



Death Valley
Na de bergen vandaag de woestijn, California is ongelovelijk divers en vanuit Bishop rijden we via kleine dirtroads death valley in. We zijn allebei nog nooit in de woestijn geweest en vinden het behoorlijk spannend. We rijden over ruige wegen door de bergen een enorme verlaten vallei in, zover je kan zien is er niets dan leegte en als je buiten de auto staat hoor je helemaal niets een bizarren en mooie ervaring en voor het eerst in weken/maanden heb ik het gevoel echt weg te zijn van de beschaafde wereld.

mediterane villa die door een rijke verzekeringen magnaat is neergezet in de woestijn. De villa is het resultaat van een mooie vriendschap tussen een cowboy en een society figuur.
De temperatuur stijgt lekker door en met de AC op volle kracht rijden we naar Furnance Creek, het centrum van de valley. Waar het in Yosemite wel is gelukt om een balans te vinden tussen de commercie en natuurschoon is de balans in Funance Creek helaas in het voordeel van de commercie beslecht. Naast de funnance creek golf course (midden in death valley!!!) is er een living example te vinden van de nadelnen van een monopolie. Er is een restaurant dat het presteert om tegen een vorstelijk tarief een buffet neer te zetten wat met stip het meest smakeloze is wat ik in mijn leven heb geproefd. Met een misselijk gevoel verlaten we Funance creek en de combinatie van het frituur buffet en de buitentemperatuur die inmiddels richting de 100 F gaat maakt het een pittege after dinner dip.

Las Vegas

We checken in bij hotel Circus Circus een hotel dat het goed zou doen in de competitie voor het most Cheesy hotel van de wereld. Nadat we alle in clowns pak gestoken bediening hebben uitgelachen en even hebben gedouched gaan we in beste pak de stad in. Na een flesje wijn in het prachtige Wynn hotel gaan we op weg naar het restaurant in de Bellagio (zie oceans 11)
Helaas laat ik me verleiden tot wat snel gokwerk waardoor we binnen een half uur door ons budget heen zijn..

Na 24 uur Vegas stappen we weer in de auto en rijden we naar het westen tot aan de kust. Vanaf hier rijden we nog 200 mijl over de bekende Route 1 terug naar San Francisco. Jammer genoeg is het weer niet echt fantastisch waardoor de sfeer er op het strand van Santa Cruz niet lekker uitkomt. Onderweg zien we ook wel surfers, die in hun wetsuits op hun board liggen te wachten op de perfecte wave, maar tegen een grijze miezerachtige achtergrond, lijken ze niet op de dudes van de televisie en krijg je toch eerder medelijden met ze..

Omdat we in de hele vakantie nog geen museum/toeristische atractie hebben bekeken, gaan we naar Hearst Castle. Dat hadden we beter niet op een zondag middag kunnen doen.. Voor 20 dollar mogen we met een bus de berg op en krijgen we een enorm oninteressante rondleiding van een lokale man. Het enige wat we ons herinneren is: Geen flits, ook niet buiten, dit kan mensen verblinden en leiden tot schadeclaims.. Niet afdwalen van de groep, dit is ook niet mogelijk aangezien de vrouw van deze meneer als een politieagent achteraan loopt. Niet van het tapijt af als je door de vertrekken loopt, wanneer ik per ongeluk 1 voet 10 cm van het tapijt af op de grond zet gaat het alarm af.. enz.. Heel gezellige staat dat California!
Terug in San Francisco gaan we nog een laatste keer eten met Bertrand en Marize die inmiddels is aangekomen. En dan is het maandagochtend weer tijd om terug te gaan naar Boston..